Η Αγροτοπεριβαλλοντική Ομάδα Κρήτης

Πως ξεκίνησαν όλα

synetairismos1

Πίσω στο 1994 και κόντρα στην εμπορευματοποίηση των πάντων, 25 καλλιεργητές ελιάς αποφασίζουν να κάνουν τη διαφορά. Συνεργάζονται και μοιράζονται την εμπειρία, τις γνώσεις και τις δεξιότητες τους με σκοπό την παραγωγή εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου από βιολογικής γεωργίας καρπό. Με βάση την σημαντικότερη ποικιλία ελιάς, την κορωνέικη και κυριότερο κριτήριο την ποιότητα του προϊόντος και την αγάπη για τον τόπο μας άρχισε να σχηματίζεται στο μυαλό μας αρχικά ο συνεταιρισμός. Ένας συνεταιρισμός βασισμένος στις αρχές της αλληλεγγύης, του σεβασμού και του δίκαιου εμπορίου. Ο στόχος ήταν απλός πλην σπουδαίος: να διατηρηθούν οι παραδοσιακές καλλιεργητικές μεθόδοι των προγόνων μας εφαρμόζοντας τις τεχνικές της βιολογικής γεωργίας, με σεβασμό στον τόπο που γεννηθήκαμε και παραλάβαμε από τους γονείς μας.

Ο Συνεταιρισμός

Το 1998 λοιπόν ξεκινάμε ένα μικρό αλλά ελπιδοφόρο συνεταιρισμό βιοκαλλιεργητών, τον Αγροτικό Συν/σμό Βιοκαλλιεργητών Μεσαράς. Ο συνεταιρισμός ξεκίνησε με 44 καλλιεργητές, καλλιεργητές που ασχολούνται αποκλειστικά με τη γεωργία αλλά και ανθρώπους από διάφορους άλλους επαγγελματικούς κλάδους που απλά νιώθουν την ανάγκη να δουλέψουν τη γη των προγόνων τους, αλλά και να γνωρίζουν τι φτάνει στο τραπέζι της οικογένειας τους. 44 καλλιεργητές που μοιράστηκαν την αγάπη τους για τη γη και την πίστη πως για να επιβιώσουν στον τόπο τους και να σώσουν τις αγροτικές κοινότητες χρειαζόταν μια νέα, αειφορική προσέγγιση της γεωργίας. Κύριος και βασικός σκοπός της κίνησης αυτής ήταν να αναζωογονήσει την τοπική κοινωνία κρατώντας τους αγρότες στη γη τους. Καταλάβαμε από την αρχή ότι για να πετύχουμε αυτό το στόχο θα έπρεπε να ενώσουμε τις παραγωγικές μας δυνάμεις με τον συνεταιριστικό τρόπο, επενδύοντας χρόνο, κόπο και μεράκι για να δημιουργήσουμε ένα προϊόν που θα φτάσει πρώτα πρώτα στο δικό μας τραπέζι και μετά στην αγορά.

synetairismos2

Τι μας κάνει ξεχωριστούς

coop-001

Ιστορία

Χιλιάδες χρόνια ιστορίας στην καλλιέργεια της ελιάς και την παραγωγή ελαιολάδου από την Μινωική εποχή μέχρι σήμερα.

coop-002

Γεωγραφία

Ο ευλογημένος τόπος της Κρήτης, η γεωγραφική της θέση και το κλίμα και δη στην κοιλάδα της Μεσσαράς, καθιστούν ιδανικές τις συνθήκες για την παραγωγής υψηλότατης ποιότητας ελαιολάδου

coop-003

Μεράκι

Παράγουμε το λάδι μας καλλιεργώντας τη γη των γονιών και των παππούδων μας, με την ίδια αγάπη και το ίδιο αίσθημα ευθύνης, παράλληλα με τις επαγγελματικές μας ασχολίες.

coop-004

Ποιότητα

Η μη εμπορική μας σχέση με το λάδι και τη γη έχει ως αποτέλεσμα ένα προϊόν ιδανικό για τη διατροφή μας. Είναι άλλωστε το ίδιο λάδι που έχουμε και στο δικό μας τραπέζι.

Αγρότες σε αποστολή

coop-3

Όπως πιστεύουμε στην αλληλεξάρτηση όλων των ζωντανών οργανισμών στη φύση, έτσι πιστεύουμε ότι και η συνεταιριστική μας δομή οφείλει να λειτουργεί θετικά για όλους μας, συμπεριλαμβανομένων των καταναλωτών-συνεργατών που αγοράζουν τα προϊόντα μας. Σ’ αυτούς τους ανθρώπους, υποσχόμαστε την ποιότητα των προϊόντων και την περιβαλλοντική υπευθυνότητα που απαιτούν. Βασική αποστολή του συνεταιρισμού μας είναι να στηρίξει τις αγροτικές κοινότητες της Μεσσαράς προστατεύοντας την υγεία των οικογενειακών αγροκτημάτων και δουλεύοντας για την οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Η ασφάλεια και η αυτοδυναμία που αισθάνονται οι αγρότες και η αγάπη για το τόπο μας είναι η καλύτερη διαβεβαίωση ότι τα μέλη του συνεταιρισμού μας θα συνεχίσουν την παράδοση της βιολογικής γεωργίας και στην επόμενη γενιά.

Οι πιστοποιήσεις μας

icons-1 icons-2icons-3icons-4icons-5icons-6icons-7 icons-8

  • 70200 Βώροι, Μεσσαρά, Κρήτη
  • info@organicfarmers.gr
  • (+30) 28920 220 26