Ιστορία

Εν αρχή είναι η Κρήτη

Ένα νησί με τη γεωγραφική θέση αλλά και το κλίμα της Κρήτης θα ήταν αδύνατο να μην έχει ιστορία στο βάθος των αιώνων, αλλά φυσικά και να μην προκαλέσει το ενδιαφέρον δεκάδων λαών κατακτητών ανα το πέρασμα των χρόνων. Από το Μινωικό πολιτισμό, μέχρι τους Άραβες, τους Σαρακηνούς, τους Ενετούς και τους Τούρκους, οι μεγαλύτεροι πολιτισμοί της Μεσογείου και όχι μόνο άφησαν το στίγμα τους στον τόπο αυτό.

his-01

Κνωσός

To σημαντικότερο κέντρο του Μινωικού Πολιτισμού, η Κνωσός, αναπτύσσεται πάνω στο ύψωμα της Κεφάλας μέσα σε ελιές, αμπέλια και κυπαρίσσια και βρίσκεται 5 χιλ. νοτιοανατολικά του Ηρακλείου. Η πόλη της Kνωσού κατοικήθηκε συνεχώς από τα τέλη της 7ης χιλιετίας έως και τα ρωμαϊκά χρόνια. Η νεολιθική εποχή χαρακτηρίζεται από το στάδιο της τεχνολογικά εξελιγμένης αγροτικής ζωής (λίθινα εργαλεία και υφαντικά βαρίδια). Οι κάτοικοι από τροφοσυλλέκτες γίνονται οι ίδιοι παραγωγοί (γεωργοί και κτηνοτρόφοι) και παρατηρείται η τάση για μια πιο συστηματική και μόνιμη εγκατάσταση. Οι οικιστικές φάσεις στην Κνωσό διαδέχονται η μια την άλλη, ενώ ο πληθυσμός του οικισμού στα τέλη της Ύστερης Νεολιθικής Εποχής υπολογίζεται σε 1.000 – 2.000 κατοίκους. Η Κνωσός εντοπίστηκε το 1878 από το Mίνωα Kαλοκαιρινό. Ο A. Evans άρχισε συστηματικές ανασκαφές το 1900, οι οποίες συνεχίστηκαν έως το 1931 με την ανακάλυψη του ανακτόρου, μεγάλου τμήματος της μινωικής πόλης και των νεκροταφείων.

his-02

Φαιστός

Η δεύτερη σημαντικότερη πόλη του Μινωικού πολιτισμού, η Φαιστός, γνώρισε τεράστια ανάπτυξη λόγω κυρίως της γεωγραφικής της θέσης. Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, σε απόσταση 62 χιλιομέτρων, σε υψόμετρο 100 μέτρων, νότια του ποταμού Γεροποτάμου και του αρχαίου ποταμού Ληθαίου. Η θέα του λόφου είναι πανοραμική και περιβάλλεται από τους επιβλητικούς ορεινούς όγκους του Ψηλορείτη, των Αστερουσίων και των Λασηθιωτικών ορέων. Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της περιοχής σε οικονομικό, διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο έπαιξε η εύφορη κοιλάδα της Μεσσαράς, καθώς και τα στρατηγικής σημασίας λιμάνια των Ματάλων και του Κομμού. Στον Κομμό βρέθηκε ένα από τα αρχαιότερα γνωστά ελαιουργεία ως σήμερα, γεγονός που δείχνει την σχέση της περιοχής με το ελαιόλαδο και την καλλιέργεια της γης.

his-03

Γόρτυνα

Σύμφωνα με τον μύθο, στη Γόρτυνα κατέφυγε ο Δίας όταν, μεταμορφωμένος σε ταύρο, απήγαγε την Ευρώπη από τον Λίβανο. Ο Δίας έφτασε στην Γόρτυνα με μορφή ταύρου και την Ευρώπη καβάλα στην πλάτη του και μόνο κάτω από των ιερό πλάτανο πήρε ανθρώπινη μορφή. Κατοικημένη από τη Νεοληθική εποχή, γνώρισε την ακμή της στα Μινωικά αλλά κυρίως στα Ρωμαϊκά χρόνια, οπότε και έγινε η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα της ρωμαϊκής επαρχίας Κρήτης και Βόρειας Αφρικής. Εξαιρετικής σημασίας εύρημα αποτελεί ο κώδικας της Γόρτυνας ή “βασίλισσα των επιγραφών”, που είναι το πληρέστερο και αρχαιότερο ελληνικό νομοθέτημα. Στην περιοχή βρίσκεται και ένας από τους πρώτους χριστιανικούς ναούς, ο καθεδρικός ναός του Αγίου Τίτου, πρώτου επισκόπου της Κρήτης που ανεγέρθηκε τον 6 αιώνα μ.Χ.

his-04

  • 70200 Βώροι, Μεσσαρά, Κρήτη
  • info@organicfarmers.gr
  • (+30) 28920 220 26